Declarația unică: cum faci calculele care-ți spun ce și cât ai de plătit

de: Andreea Cuzub
09 03. 2018

Dacă ești persoană fizică probabil că ai urmărit și te interesează nebunia cu Declarația 600. Noua găselniță a Ministerului Finanțelor, Declarația unică, te va face matematician.

Ca să înțelegi, mai nou, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul ordonanței care include procedurile necesare pentru depunerea Declarației unice, o declarație care comasează șapte declarații, inclusiv faimoasa declarație 600.

Declarația unică se adresează persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală. Astfel, se trece de la sistemul de stabilire a contribuției de asigurări sociale de către organul fiscal, la un sistem în care calculul contribuției este organizat de către persoana respectivă.

Proiectul propune aplicarea cotei de contribuție de asigurări sociale la venitul net ales de tine, care trebuie să fie egal cu 12 salarii de bază brute pe țară, adică 22,800 lei pe an.

Deci, în acest moment, îți vei scoate o foaie și vei face calculul în funcție de venitul estimat pentru acest an. Dacă te încadrezi în acești termeni și, bineînțeles ești persoană fizică, vei datora CAS pentru anul în curs.

În schimb, dacă calculul tău este sub suma de 22,800 lei, nu vei plăti CAS, dar dacă vrei poți opta pentru plata CAS, în aceleași condiții pe care le îndeplinesc persoanele fizice care realizează venituri peste acest plafon.

Această contribuție se stabilește prin completarea și depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate, iar la venitul declarat se aplică cota de contribuție de 25%.

Cei care au peste 22.800 de lei aplică regula de generare a contribuției de asigurări sociale prin reținere la sursă de către plătitorul de venit. Deci, ei sunt obligați să calculeze, să rețină, să plătească contribuția și să completeze formularul 112.

Acest mecanism de reținere la sursă nu se aplică în cazul în care declari un venit net sub 22,800 lei. Totuși, dacă nivelul cumulat al veniturilor este cel puțin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe țară, ești obligat să depui Declarația unică.

Termenul de depunere al Declarației unice va fi 15 martie, dar ai posibilitatea de rectificare până la termenul de plată. În acest an se face o excepție și termenul se prelungește până la 15 iulie 2018.